Социалистите продължават да бъдат активни в Народното събрание по отношение на случващото...

Социалистите продължават да бъдат активни в Народното събрание по отношение на случващото се в здравеопазването и образованието

747
0
СПОДЕЛИ

Седмицата премина под знака на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Плевнелиев. Според БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подбраната от него тема, свързана с киберсигурността, е далеч от дневния ред на българските граждани. Левицата продължава да настоява в КСНС да бъде обсъдена демографската катастрофа, още повече, че по време на политическите консултации с парламентарно представените партии държавният глава прие тази тема да бъде включена в дневния ред и обеща да свика КСНС по демографския въпрос.
В Народното събрание социалистите продължават да бъдат активни по отношение на случващото се в здравеопазването и образованието. На фона на провалените „реформи” и в двете сфери все по-ясно става, че вероятно премиерът Борисов държи в кабинета си министрите Москов и Кунева поради някакви икономически съображения, но не и в интерес на мнозинството от българските граждани.
Левицата се постави под въпрос инициативи като „Запознай младите с комунизма”, които водят до политически сблъсък на територията на училищата. Според социалистите квалифицирането с положителен и отрицателен знак на една или друга идеология води до деформирана представа на учениците за собствената им история. Моделите на функциониране на икономиката в периода след Втората световна война са променени няколко пъти и не могат да бъдат подведени под еднозначното клише „комунизъм”, заявиха от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Опозицията предупреди за опит с елементарно клише да се постави до стената най-плодородното, най-плодоносното историческо развитие на България.
Народните представители на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ възразиха срещу плановете на дясното правителство за въвеждане на тол-система за таксуване на превозите у нас. Идеята на управляващите е таксата да се плаща за около 85% от пътната мрежа в страната. Такъв обхват се планира само в България, защото в Европа процентът е между 1 и 3%. В предлагания от мнозинството вид – въвеждането на ТОЛ системата ще окаже негативен ефект върху икономиката и бизнеса, върху крайните цени на стоките и потреблението, предупредиха депутатите от левицата.
БСП продължава категорично да настоява правителството да оттегли промените в Закона за МВР на фона на продължаващите граждански акции по границата. Случващото се в пограничните райони и противоречивите реакции на министър-председателя доказват за пореден път, че българската държава отсъства на най-предния фронт, където се загатват опасностите за националната сигурност.
В края на седмицата отбелязваме Деня на Конституцията (16 април). Празникът е повод да се замислим защо 25 години след нейното приемане България не стана демократична, правова и социална държава, какви са нейните повели. Според левицата проблемът не е в основния закон, а в неговото прилагане. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е единствена алтернатива на статуквото, създало се през този четвърт век. Левицата е уверена, че то може да се промени, само ако на първо място се постави върховенството на закона, интересът на гражданите в социалната сфера ако в България се реализира едно по-интелигентно управление.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР