БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – опозиция и лява алтернатива

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – опозиция и лява алтернатива

675
0
СПОДЕЛИ

Богат набор от теми попаднаха в дневния ред на Народното събрание тази седмица. Безспорен приоритет за левицата бе поставянето на въпроса за демографската криза, която е на път да прерасне в истинска катастрофа заради незаинтересованото отношение на правителството и подкрепящото го мнозинство. В декларация от парламентарната трибуна лидерът левицата Михаил Миков обяви, че в последните години България намалява с около 40 000 души годишно, или със 110 на ден. Само за времето парламентарния контрол в петък българите са се стопили с около 10-12 души, посочи председателя на БСП. Тенденцията е убийствена за българската нация и за нейната перспектива, а управляващите отхвърлиха предложението на социалистите за увеличение на помощите за майки с деца от политически инат. Затова в хода на консултациите при държавния глава БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложи президентът Плевнелиев да свика Консултативен съвет по демографската политика. Ясни, конкретни, краткосрочни, ефикасни, бързи и финансово подсигурени мерки са необходими, за да избегне България демографския срив.

На този фон важни развития имаше и по отношение на здравната „реформа” на министър Москов. След като той сам се отказа от част от промените около искането за вот на недоверие в кабинета заради здравната политика, Конституционният съд отмени разделянето на заболявания и пациенти на „социално значими” и „социално незначими”. Това бе антихуманно разграничение и благодарение на усилията на левицата, която го атакува, както и на решението на конституционните съдии, които го отхвърлиха, здравеопазване ще има и за бедните.

Представители на БСП внесоха повече яснота по готвените от властта промени в транспортния сектор, които могат да доведат до въвеждане на скъпа ТОЛ-система за таксуване на граждани и фирми в добавка към увеличените винетки и горива с цени, оставящи съмнения за картел. Петър Мутафчиев от Националния съвет на БСП и депутатът Георги Свиленски обясниха в предаването „Червена линия” по Радио „Фокус” какви ще са финансовите последствия за шофьорите от задаващия се нов разход и обърнаха внимание на целенасоченото съсипване на държавните железници от правителствата на ГЕРБ, като по-достъпна алтернатива на пътническия и товарен автопревоз.
Народните представители на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ взеха активно участие в дебатите по Изборния кодекс, Закона за защита при бедствия и защитиха интересите на общините по отношение на промените в Закона за публичните финанси и заявиха подкрепа за трудещите се и социалните права на полицаите. Социалистите поставиха остри въпроси на външния министър Даниел Митов по време на петъчния парламентарен контрол.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР