Януари 2016 може да повтори Февруари 2013

Януари 2016 може да повтори Февруари 2013

952
0
СПОДЕЛИ

Това прогнозира народният представител от БСП д-р Емил Райнов.

Депутатите от БСП проф. Светла Бъчварова – народен представител от 8-ми МИР – Добрич и д-р Емил Райнов – зам. председател на комисията по здравеопазването в парламента тази вечер участваха в дискусия с граждани на Добрич. Тема на срещата бе реформата и проблемите в здравеопазването.

Здравното обслужване е трагично в малките населени места в област Добрич и заради липсата на здравеопазване и образование в тях, те са обречени на изчезване, заяви проф. Светла Бъчварова.

До 2009 г. при 6% здравна вноска в края на годината имаше излишък в бюджета на Здравната каса, а сега при 8% касата непрекъснато генерира дефицит, а пациентите са все по-недоволни, отбеляза д-р Емил Райнов. Той смята, че здравното министерство предлага доста странни неща в проектозакона за здравното осигуряване, който парламентът ще гледа следващата седмица. Като пример социалистът посочи предвиденото изискване неосигурените да внесат всички дължими вноски от основаването на касата – 15 години назад, за да могат да ползват медицински услуги. Д-р Емил Райнов изрази несъгласие и със залегналото в проектозакона разделяне на досегашния пакет от здравни услуги на основен и допълнителен, без каквато и да е ясното кой какви заболявания включва и как ще се заплаща вторият. Според депутата от БСП това ще ограничи достъпа на хората до здравни услуги и от януари те ще трябва да плащат двойно за тях, а това може да доведе до повторение на събитията от февруари 2013, когато народът излезе на протест срещу двойните сметки за ток.

Присъстващите на срещата добричлии поставиха пред народните представители своите въпроси и ги запознаха с проблемите, които срещат при нуждата от лечение. В Карапелит болница и аптека имаше дори и през румънско, а сега няма, сподели възрастен участник в дискусията.

DSCN5971_1

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР