Проф. Бъчварова: Ако има референдум за шистовия газ, той трябва да е...

Проф. Бъчварова: Ако има референдум за шистовия газ, той трябва да е тук

1152
0
СПОДЕЛИ

Не трябва да се допускат компромиси по въпроса с шистовия газ от българската страна, мораториумът трябва да бъде запазен. Това заяви на пресконференция в Добрич народният представител от БСП от 8-ми МИР – Добрич проф. Светла Бъчварова.

Тя смята, че ако се стигне до провеждане на референдум за шистовия газ, той не трябва да бъде национален, а местен. Референдумът трябва да е тук, той трябва да е в регионите, където има потенциална заплаха, смята проф. Светла Бъчварова.

Фракингът е един подводните камъни в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), отбеляза тя. Срещу подготвяното споразумение между САЩ и ЕС са и земеделците в България и цяла Европа, защото на нашия пазар ще навлезе продукция на много по-ниски цени, която обаче няма да отговаря на сегашните изисквания, обясни народният представител. Тя смята, че страната ни трябва да вземе мерки за тотална защита от ГМО продуктите.

Проф. Бъчварова коментира и работата на българския парламент. През декември станахме свидетели на набързо внесени законодателни промени, които създават много проблеми, заяви тя и даде за пример изискванията за ведомствените бензиностанции. От тези промени няма никаква полза, с тях не може да се ограничи нерегламентирания внос на горива или да се увеличат приходите в бюджета, обясни проф. Бъчварова. Затова комисията по земеделие утре ще разгледа законопроект, с които приетите през декември промени в Закона за ДДС няма да важат за земеделските производители и те няма да бъдат приравнени към ведомствените бензиностанции.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР